Maak je tuin klimaatadaptiever tijdens de Nationale tuinweek

De Nationale tuinweek staat dit jaar in het teken van de klimaatvriendelijke tuin. Van 10 tot 18 juni worden er in onze regio allerlei activiteiten georganiseerd om mensen te inspireren om ook hun eigen tuin klimaatvriendelijk te maken. Bij diverse tuincentra worden op de Groene Klimaatpleinen acties georganiseerd. Doe jij ook mee?

Lever je tegels in bij Intratuin ’s Gravenzande 

  • Zaterdag 10 juni - 9.00-13.00 uur

Lever je tegels in en krijg er gratis planten voor terug. Een tegelteam van Klimaatkrachtig Delfland, gemeente Westland en het tuincentrum staat van 9.00 – 13.00 klaar om de tegels bij het Tegeldepot op de parkeerplaats in ontvangst te nemen. Er staat een container klaar waar je je tegels ingooit.

tegenwippen

Voor elke tegel krijg je een plantenvoucher, maximaal vijf. Deze wissel je in op het Groen Klimaatplein voor een plant. Westland hoopt dit jaar hoog te eindigen bij het NK Tegelwippen.

Hier vind je meer informatie over het NK Tegelwippen.

Hier vind je meer informatie over NK Tegelwippen Westland.

Workshop maak een olla en help je planten de zomer door bij Groenrijk ’t Haantje in Rijswijk

  • Zaterdag 25 juni - 12.00–13.00 uur.

Een olla is een keramieken pot die je ingraaft in de grond en die langzaam water afgeeft aan je planten. Daamee is het een efficiënte manier van water geven en bespaar je water. Je kunt er nu zelf 1 maken bij de workshop ‘Maak een olla en help je planten de zomer door’. Hier vind je meer informatie over de workshop en hoe je je aanmeldt.

Olla in de aarde

Gratis tuinschetsen en informatie over gezond eten uit de tuin bij Tuincentrum Ockenburg

  • Zaterdag 17 juni hele dag.

Op zaterdag 17 juni staat alles bij Tuincentrum Ockenburgh in het teken van een duurzame en eetbare tuinervaring. Twaalf tuineigenaren krijgen bovendien een gratis tuinschets aangeboden om hun tuin hitte- en waterproof te maken. U krijgt niet alleen advies om uw tuin klimaatbestendiger te maken, maar ook leert u over eetbare bloemen en kruiden

tomatenplant

en het toepassen van lei-fruit(bomen) in de tuin. Wilt u graag een gratis tuinschets? Meld u dan snel aan. Vol=vol.

De overige activiteiten op 17 juni in Tuincentrum Ockenburgh zijn zonder aanmelding te bezoeken. Duurzaam Den Haag is aanwezig om meer te vertellen over goed en gezond eten. En een kweker geeft deskundige informatie over fruitbomen. Deze bijzondere dag biedt iedereen de gelegenheid om te genieten van activiteiten en voordelen die gericht zijn op het ontwerp van een duurzame en eetbare tuin.

Hier vind je meer informatie over de dag en over hoe je je aanmeldt voor een gratis tuinschets

Workshop Moestuin aanleggen en onderhouden bij Tuincentrum Boers Maasdijk

  • Zaterdag 17 juni van 10.00 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur.

Heeft u altijd al een moestuin willen hebben, maar weet u niet hoe?  Bezoek op 17 juni de Workshop Moestuin bij Tuincentrum Boers. Groente en fruit uit de eigen moestuin smaken veel lekkerder. Je weet waar het vandaan komt en dat het onbespoten is. Een moestuin past dus prima bij een meer bewuste manier van

moestuin

leven. Met een eigen moestuin heb je dat allemaal in eigen hand en uiteraard smaakt het uit eigen tuin veel lekkerder! En of je nou een grote tuin hebt of een klein balkon, overal kun je een moestuin(tje) maken.

Bij het Groen Klimaatplein in het tuincentrum kun je terecht met al je vragen over de moestuin en de moestuinplantjes. Daarnaast zijn er die dag diverse acties die het leuk maken om een moestuin te starten. De workshop is doorlopend van 10.00 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur en je kunt zonder aanmelding meedoen.

Wat is een Groen Klimaatplein

Het Groen Klimaatplein is een fysiek plein waar tuincentrumbezoekers voorbeelden zien van het opvangen en bergen van water in de tuin, een groen dak, inheemse beplanting en alternatieven voor tuintegels. Ze kunnen er terecht voor tips, en speciaal opgeleide tuincentrummedewerkers beantwoorden hun vragen.  

Rondom de thema’s van het Groen Klimaatplein organiseren de tuincentra samen met de andere initiatiefnemers Klimaatkrachtig Delfland, Gemeente Westland en Gemeente Maassluis allerlei activiteiten, zoals lezingen, workshops en tuinschetsmiddagen. De klimaatpleinen zijn gerealiseerd op initiatief van Tuinbranche Nederland, de overkoepelende organisatie van de tuincentra, die een groene beweging in ons land op gang wil brengen.