Tuin on tour bijeenkomsten

Hoe maak je een tuin klimaatbestendig en welke nieuwe ontwikkelingen zijn er op dat gebied? Hoveniers uit de regio deden inspiratie op in een voorbeeldtuin en gingen met elkaar in gesprek over de keuzes in ontwerp en inrichting, de techniek van de aanleg tijdens de vier Tuin on tour-bijeenkomsten.

Eerste Tuin on tour: Hoe overtuig je consumenten 

Tijdens de eerste Tuin on tour-bijeenkomst in maart maakten hoveniers in de tuin van hovenier Louis van der Meijden kennis met diverse klimaatbestendige maatregelen en deden inspiratie op. Dat je ook in een versteende nieuwbouwwijk een groene plek kunt realiseren voor mens en dier bewijst Louis met zijn tuin. Daarnaast is er een bezoek gebracht aan een bijzonder groen dak en heeft Joosten Kunststoffen, Watermanagement en Groenconcepten presenteert wat er aan technische maatregelen voor opvang en infiltratie van regenwater in combinatie met vergroening mogelijk is in de tuin. Ook werd besproken hoe je consumenten kunt overtuigen om een klimaatbestendige tuin aan te leggen. Hoveniers zijn veel aan het werk in tuinen van particulieren en kunnen hen adviseren om (klimaat)maatregelen te nemen en om de tuinen groener te maken, zodat het regenwater beter wordt opgevangen.

Tweede Tuin on tour: Gekoppeld regenwatersysteem

In april vond de tweede Tuin on tour-bijeenkomst plaats. Hoveniers bezochten een tuin in het Westland met diverse maatregelen. In de prachtige voorbeeldtuin zagen ze hoe je regenwater op verschillende manieren kunt afkoppelen in de tuin. De parkeerplaats voor vier auto’s is verhard, maar wel geheel afgekoppeld, net als een deel van het huis. Het regenwater wordt geïnfiltreerd in de bodem met behulp van infiltratiebuizen en Rainbloxx's. Verder heeft de tuin veel waterpasserende (stapstenen) en waterdoorlatende verharding (grind en perzikpitten), twee groene daken op de schuren, regenzuilen en regenwaterschuttingen.  

De hoveniers hadden vooral veel vragen over de regenwaterschutting. Deze wordt nog weinig toegepast. Niet iedereen vindt ze mooi, maar je kunt er groen tegenaan laten groeien of de schutting wegwerken achter een groene schutting. De aanwezige hoveniers zijn het erover eens dat regenwaterschuttingen meer zouden kunnen worden toegepast in nieuwbouwwijken.  

Regenwaterschutting Regenwaterschutting

Derde Tuin on tour: binnentuin Staedion aan Elboogstraat in Den Haag

Eind oktober vond de derde Tuin on tour plaats in Den Haag. Acht hoveniers bezochten de klimaatadaptieve binnentuin van woningcorporatie Staedion aan de Elboogstraat. Leerlingen van het Yuverta-college (voorheen Wellant-college) in Rijswijk maakten het ontwerp in 2017. NL Greenlabel toetste dit ontwerp en Engelsman Hoveniers legde de tuin aan.

In de tuin zijn verschillende maatregelen genomen. Er is 200m2 dak rondom de tuin afgekoppeld. Onder de houten vlonder staan waterretentie kratten die in totaal 1.800 liter water op kunnen vangen. Met een handpomp kun je water uit de kratten oppompen om hiermee de planten water te geven. Hier lees je het hele verslag van de derde bijeenkomst.

Vierde Tuin on tour: Wilgenrijk in Maasland

Begin november was het de beurt aan Matthijs Lorsheijd om de hoveniers te vertellen over de door hem aangelegd tuin. Bij deze vierde Tuin on tour-bijeenkomst waren vijftien hoveniers aanwezig.

Lorsheijd Groen legde de tuin in Maasland anderhalf jaar geleden aan. Met de aanleg waren ze ongeveer een jaar bezig. Lorsheijd voert ook het onderhoud van de tuin uit. Er zijn grotere bomen gebruikt, zodat de tuin meteen wat meer body heeft. In de wijk Wilgenrijk is het verplicht om 1 volwassen boom te planten die je kunt adopteren uit de bomenbank. De eigenaar wilde een tuin met een landelijke uitstraling. Hier lees je het hele verslag van de vierde bijeenkomst.

Zonnige vijfde tuin on tour bij Groenst hoveniers

Voor alweer de vijfde keer kwamen hoveniers in het voorjaar van 2023 uit onze regio bij elkaar om hun kennis over regenwatersystemen vergroten, inspiratie op te doen in een voorbeeldproject en bij te praten met vakgenoten. Kees van der Kooij van Groenst Hoveniers verzorgde het programma van de Tuin on tour in hun voorbeeldtuin in Maasland. 

De tuin wordt gebruikt als experimenteerruimte en om ervaring op te doen met groenparkeren. Ook heeft de tuin een voorbeeldfunctie voor klanten, zodat ze er een beleving bij krijgen. Je vindt er een wadi, veel hergebruikte materialen een kabouterpad voor kinderen en nog veel meer.

Hier lees je het verslag van deze zonnige bijeenkomst.

Tuin on tour bijeenkomst bij Groenst Hoveniers

Tuin on tour wordt georganiseerd door Johan van Putten (Duurzame Buitenruimte) en Wendy Bakker (Bladkracht).