Tuin on tour bijeenkomsten krijgen een vervolg

Hoe maak je een tuin klimaatbestendig en welke nieuwe ontwikkelingen zijn er op dat gebied? Hoveniers uit de regio deden inspiratie op in een voorbeeldtuin en gingen met elkaar in gesprek over de keuzes in ontwerp en inrichting, de techniek van de aanleg tijdens de twee Tuin on tour-bijeenkomsten eerder dit jaar.

Hoe overtuig je consumenten 

Tijdens de eerste Tuin on tour-bijeenkomst in maart maakten hoveniers in de tuin van hovenier Louis van der Meijden kennis met diverse klimaatbestendige maatregelen en deden inspiratie op. Dat je ook in een versteende nieuwbouwwijk een groene plek kunt realiseren voor mens en dier bewijst Louis met zijn tuin. Daarnaast is er een bezoek gebracht aan een bijzonder groen dak en heeft Joosten Kunststoffen, Watermanagement en Groenconcepten presenteert wat er aan technische maatregelen voor opvang en infiltratie van regenwater in combinatie met vergroening mogelijk is in de tuin. Ook werd besproken hoe je consumenten kunt overtuigen om een klimaatbestendige tuin aan te leggen. Hoveniers zijn veel aan het werk in tuinen van particulieren en kunnen hen adviseren om (klimaat)maatregelen te nemen en om de tuinen groener te maken, zodat het regenwater beter wordt opgevangen.

Gekoppeld regenwatersysteem

In april vond de tweede Tuin on tour-bijeenkomst plaats. Hoveniers bezochten een tuin in het Westland met diverse maatregelen. In de prachtige voorbeeldtuin zagen ze hoe je regenwater op verschillende manieren kunt afkoppelen in de tuin. De parkeerplaats voor vier auto’s is verhard, maar wel geheel afgekoppeld, net als een deel van het huis. Het regenwater wordt geïnfiltreerd in de bodem met behulp van infiltratiebuizen en Rainbloxx's. Verder heeft de tuin veel waterpasserende (stapstenen) en waterdoorlatende verharding (grind en perzikpitten), twee groene daken op de schuren, regenzuilen en regenwaterschuttingen.  

De hoveniers hadden vooral veel vragen over de regenwaterschutting. Deze wordt nog weinig toegepast. Niet iedereen vindt ze mooi, maar je kunt er groen tegenaan laten groeien of de schutting wegwerken achter een groene schutting. De aanwezige hoveniers zijn het erover eens dat regenwaterschuttingen meer zouden kunnen worden toegepast in nieuwbouwwijken.  

Regenwaterschutting Regenwaterschutting

Dit najaar vier nieuwe bijeenkomsten 

Beide bijeenkomsten werden erg gewaardeerd. Daarom organiseert Klimaatkrachtig Delfland dit najaar nog vier Tuin on tour-bijeenkomsten. De data en locaties van deze bijeenkomsten volgen binnenkort onderaan deze pagina. De bijeenkomsten zijn gratis voor hoveniers uit de regio en je kunt er één bijwonen, maar allemaal mag natuurlijk ook. Wil je dat we je op de hoogte houden van de date? Stuur dan een mail naar: info@klimaatkrachtig.nl