Woonbron maakt werk van droge voeten in het Heilige Land

Woningcorporatie Woonbron bouwt op dit moment 46 duurzame eengezinswoningen in het Delftse Heilige Land. De woningen aan de Dr. Schaepmanstraat 29 zijn gasloos, voorzien van vloerverwarming en het regenwater van de daken wordt opgevangen. Hiervoor worden de regenpijpen aangesloten op een bergingssysteem onder het terras aan de achtergevel.

Dat gebeurt met zogeheten water-infiltratiekratten. Per woning wordt 2000 liter regenwater opgeslagen. Afgelopen vrijdag zijn de kratten onder de tuinen van deze woningen geplaatst. Het Hoogheemraadschap van Delfland draagt financieel bij via de stimuleringsregeling klimaatadaptatie. De kratten zorgen er namelijk voor dat regenwater van hoosbuien niet op het riool wordt geloosd maar ter plaatse geleidelijk door de grond wordt opgenomen.

Wateroverlast tegengaan

Het klimaat verandert. Dat merken we aan steeds vaker hevige hoosbuien met veel regenwater in korte tijd of juist verdroging van de grond tijdens extreme hitte. Jan Willem Schild, projectleider bij Woonbron: "Met het waterbergingssysteem slaan we twee vliegen in een klap. Enerzijds wordt het riool in de straat ontlast bij hevige buien omdat veel regenwater wordt opgevangen en vastgehouden. Anderzijds komt het ten goede aan de bodem, die langer nat blijft. Hiermee vergroten we als het ware de 'sponswerking' van de tuinen."

De kratten bevinden zich (onzichtbaar) onder het terras aan de achtergevel. Woonbron investeert ruim 77.000 euro in deze duurzame voorziening. Het Hoogheemraadschap van Delfland draagt 23.000 euro bij via de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie. Deze regeling is wegens succes inmiddels niet meer beschikbaar Tjerron Boxem, Community manager Klimaatkrachtig Delfland: "Als hoogheemraadschap werken we er samen met andere overheden hard aan om steden en buitengebieden voor te bereiden op het veranderende klimaat en deze tegelijkertijd ook mooier en leefbaarder te maken. Omdat meer dan de helft van de verharding op privaat terrein ligt, kunnen we dit niet alleen. Via het platform 'Klimaatkrachtig Delfland' werken we samen met bedrijven, organisaties en inwoners aan een klimaatkrachtige regio."

Energiezuinig wonen

De 46 gezinshuizen verrijzen aan de Dr. Schaepmanstraat, Odulphusstraat en Cornelis Musiusstraat. De woningen zijn gasloos en hebben een hoogwaardige isolatie. Daarmee draagt Woonbron fors bij aan de verduurzaming van de sociale woningvoorraad in Delft. Het koken gebeurt elektrisch. De verwarming wordt met een warmtepomp geregeld. De begane grond en de eerste verdieping hebben vloerverwarming. Op het dak komen zonnepanelen.

Hoogste punt bereikt

In april dit jaar is de bouw gestart. Vandaag, de laatste dag voor de bouwvak, is hierin een belangrijke mijlpaal bereikt; alle daken zijn nu van pannen voorzien. Uiteraard hebben de harde werkers van aannemer BM van Houwelingen daar op gepaste wijze bij stilgestaan. Vanaf 23 augustus vindt de verdere afbouw plaats. Naar verwachting start de oplevering van de eerste rij woningen in oktober dit jaar.

Na de zomer start de toewijzing van de woningen

In eerste instantie krijgen de 'oude' bewoners, die zich voor de nieuwbouw hebben aangemeld en voldoen aan de criteria, voorrang. De overige woningen worden via www.woonnet-haaglanden.nl aangeboden.

Gerelateerde items overslaan

Project ideale watertuin

De Hoekse Druppies ontwierpen de ideale watertuin. Woningbouwcorporatie Hoek van Holland legde de tuin aan

Bekijk het project

Nieuws Rotterdamse prestatieafspraken met woningcorporaties

De Rotterdamse woningbouwcorporaties ondertekende de nieuwe prestatieafspraken voor de periode tot en met 21 december 2021.

Bekijk het nieuwsbericht
bekijk het nieuwsarchief