Avontuur op groenblauw plein

Schooldirecteur Hans Wijma vroeg de kinderraad mee te helpen bij het ontwerp van een nieuw schoolplein. Zo veranderde het betegelde plein van Basisschool de Regenboog in Maassluis in een avontuurlijk ‘groenblauw’ schoolplein.

Als tegenwicht voor de verstedelijkte wijk wilde de basisschool een stukje groen toevoegen. Tegelijkertijd moest het nieuwe plein een ontmoetingsplek zijn, met ruimte voor natuur, avontuur, sport en spel. De kinderen hadden zelf ook zo hun wensen: die wilden bijvoorbeeld een boomkroonpad om langs de toppen van de bomen te lopen. Maar ook picknickhoekjes, wilgenhutten, boomstronken, een buitenkeuken en een groene tunnel. Dat kwam er allemaal, zelfs een (weliswaar lager gelegen) pad tussen de bomen en er wordt enthousiast gebruik van gemaakt. “Ze vinden het een geweldig plein om te spelen.”

©Thierry Schut

Levend leerproject

Naast speelplek is het ook nog eens een ‘levend leerproject’. Uit de gleufjes in opgestapelde tegelranden komen beestjes en groeien plantjes en op de boomstammen vind je zwammen en insecten. Met vergrootglazen en boekjes bestuderen de kinderen spontaan alles wat beweegt. Wijma: “Dat gebeurt vanzelf, vanuit nieuwsgierigheid.” Het groene plein is zo’n succes dat kinderen na schooltijd niet naar huis willen.

©Thierry Schut
©Thierry Schut

Meer spelen, minder pesten

Naast ‘groen’ is het plein ook leerzaam en avontuurlijk ‘blauw’. Zo stroomt er water over het plein en door de geultjes na een regenbui. Kinderen spelen met het water en graven riviertjes of leggen de waterloop om.

Directeur Wijma raadt scholen het groenblauwe plein dan ook van harte aan. Niet alleen omdat het avontuurlijk, leerzaam en klimaatadaptief is. “Kinderen geven aan dat er minder wordt gepest. Er is geen tijd meer om te plagen, omdat er zo veel te ontdekken en te doen is op het groenblauwe plein.”

Ook een groenblauw (school)plein? Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Gerelateerde items overslaan

Jouw project ook hier?

Ook een mooi klimaatkrachtig project gerealiseerd en wil je dit graag delen met anderen?

Meld jouw project aan

Project Blauw dak Vlaardingen

Het blauwe dak op het appartementencomplex in Mariskwartier vangt een deel van het water op tijdens hevige buien.

Bekijk het project

Project ideale watertuin

De Hoekse Druppies ontwierpen de ideale watertuin. Woningbouwcorporatie Hoek van Holland legde de tuin aan

Bekijk het project