Buitenspelen is tegenwoordig een feestje
Al langer merkten we dat er niet leuk gespeeld werd op het schoolplein en dat er veel ruzietjes en gedoetjes waren. We hadden al van alles geprobeerd om dat te verminderen, de groepen apart buiten laten spelen, niet meer de docenten op het schoolplein, maar het managementteam, maar de onrust bleef.
“Na de zomervakantie vond ik dat er iets moest gebeuren, het plein daagde niet genoeg uit en nodigde niet echt uit tot spelen. Er was 1 klimrek, maar dat viel steeds verder uit elkaar en daar konden de kinderen steeds minder mee. Ik ging op zoek naar goedkope oplossingen om het plein uitdagender te maken en dacht aan een wilgentenen hut en houtsnippers en misschien kon de zandbak ook veranderd worden, want die was best klein.
”Ylja vindt het belangrijk om dingen met de kinderen te doen. Haar leerlingen uit groep 8 van de Pastoor van Arsschool in Den Haag namen de maten van het plein op tijdens de rekenles en maakten een plattegrond. Vervolgens kreeg elke klas de opdracht om een ontwerp voor een
nieuw schoolplein te maken. Wat wilden ze er graag in terug zien? De leerlingenraad struinde internet af, op zoek naar mooie foto’s ter inspiratie. “De leerlingen kwamen met veel leuke ideeën, die ook bijna allemaal zijn uitgevoerd. Zo kwam er een zandbak, een parcours
om te ‘free-runnen’, een groter voetbalveld, een moestuin en een ruimte om lekker te zitten. Alleen de schommels en het zwembad zijn helaas niet tot uitvoer gebracht. De kinderen hebben ook de ‘kletskrukken’ ontworpen en gemaakt. Uit elke klas is het winnende ontwerp door het kind zelf op de kruk geschilderd.”
Amper 4 maanden na de start was het plan rond en alles geregeld en besteld
Twee voorwaarden waren dat het niet té duur moest worden en dat het snel zou gaan, de school gaat namelijk over 3 jaar verhuizen naar een nieuwe locatie. Amper 4 maanden na de start was het plan rond en was alles geregeld en besteld. In januari werd nog een statiegeldflessenactie georganiseerd. De kinderen hebben hiermee bijna 900 euro opgehaald. Dat juf Ylja had beloofd om pannenkoeken te bakken voor de winnende klas, en later voor de hele school vanwege het fantastische resultaat droeg zeker bij aan de geweldige inzet van de leerlingen!
Leerlingen leerden tegelen door YouTube filmpjes
NLdoet sponsorde materialen en zo staken ruim 35 ouders op een zaterdag in maart de handen uit de mouwen en haalden zij tegels eruit en bouwden zij de moestuin bakken, de zandbak en de lesarena. Ook de leerlingen waren enorm betrokken. Zij hebben ook veel tegels eruit gehaald, plantjes in de grond gezet en zelfs een stuk van het schoolplein betegeld. Dit leerden ze zichzelf aan door te kijken naar YouTube filmpjes en de hovenier heeft ze ook veel uitgelegd. “De kinderen vonden het zo fantastisch om betrokken te zijn bij het hele proces, ze vragen regelmatig ‘Juf kan ik nog iets doen?’ en je merkt ook dat ze veel zuiniger zijn op de spullen. Geen kind haalt het in zijn hoofd om op de heuvel met beplanting te lopen. Dat zie ik als een enorme pré!”
Kinderen van groep 8 worden verantwoordelijk voor het verzorgen van de tuin
“Ik ben ook ontzettend blij met de Hovenier, Verheul gardens. Hij betrok de kinderen echt bij de aanleg en nam de tijd om alles aan ze uit te leggen. Komend schooljaar wordt een van de groepen 8 verantwoordelijk voor het verzorgen van de tuin, hij gaat ze dan uitleggen hoe ze de tuin moeten verzorgen. Ze gaan onkruid wieden, de planten water geven en met de bladblazer werken. Overigens werken ouders en buurtbewoners hier ook aan mee en doet de hovenier het groot onderhoud. Want daar heb ik me wel op verkeken, het vergt toch wel veel onderhoud hoor, zo’n groen schoolplein, ook in de vakantie. De buren geven de planten in de zomervakantie water en ook gaven zij de planten in de warme weekenden extra water. Je kunt wel stellen dan de betrokkenheid heel groot is!”
NME verzorgde workshops over onderhoud schoolplein
Niet alleen ouders en buurtbewoners droegen een steentje bij, ook verschillende bedrijven en organisaties schonken geld of kunde. Zo ondersteunde Fonds1818 het plein financieel en bracht hen in contact met het NME die op haar beurt workshops verzorgt voor docenten.
‘Hoe onderhoud je een groen schoolplein en hoe kun je het schoolplein gebruiken voor buitenlessen.’ Ook leren ze de kinderen hoe ze de moestuintjes moeten verzorgen. Oud-leerlingen van de school die nu op de nabijgelegen praktijkonderwijsschool ‘De Poort’ zitten, maakten de picknicktafels.
Intratuin schonk 60 plantjes met de operatie Steenbreek actie en het Hoogheemraadschap droeg bij in de kosten, gaf praktische tips over de waterafvoer en inspireerde om nog meer tegels te verwijderen en een regenton te plaatsen. Het komende schooljaar maken we graag nog een weerstation. Stichting 3SO, een stichting die verbonden is aan Lucas Onderwijs, de stichting waar de school onder valt, schonk de speeltoestellen.
Kinderen spelen veel leuker en er is veel minder ruzie en gedoe
Inmiddels is het een feestje om buiten te zijn. De kinderen vermaken zich veel beter. Er zijn veel verstopplekken, het voetbalveld is groter en de picknicktafels zijn een groot succes. De kinderen spelen zoveel leuker met elkaar dan eerst en er is veel minder ruzie en gedoe. Ook gebruiken de docenten de lesarena regelmatig voor de lessen; rekenen, lezen en dictee, het kan allemaal buiten. Het schoolplein is een inspiratie voor andere scholen, al 3 scholen hebben om informatie gevraagd. “We genieten volop, maar zien het ook als een leerschool voor het nieuwe schoolplein. Over ongeveer twee jaar verhuizen we naar een nieuwbouwlocatie. De speeltoestellen gaan mee en we gaan een kraan met drinkwater aanvragen. Verder leren we van de ervaringen die we nu opdoen en dat gaan we daar allemaal toepassen.”