Groenblauw schoolplein midden in Delft

Fase 2 van het nieuwe groenblauwe schoolplein van de Prins Mauritsschool in Delft is vanochtend afgerond met het planten van twee hazelaars en veel planten. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om dit schoolplein om te toveren in een groenblauw schoolplein.

Prijsvraag

Het begon allemaal met een prijsvraag voor de leerlingen van de school. De onderbouw mocht een tekening maken van hun ideale schoolplein en de oudere leerlingen schreven het op. De glijbaan vanaf het dak haalde het ontwerp niet, maar de wensen van de kinderen om een zandbak, een voetbalveld en een kruiptunnel te realiseren is ingewilligd door de werkgroep, bestaande uit leerkrachten en enkele betrokken ouders.

Investeer in kennis en kunde

Een van die ouders, Martin Flokstra, heeft veel werk verzet in het maken van een maquette, het aanvragen en verantwoorden van subsidies en detailafspraken met de hovenier. Directeur Patrick Vogelaar is enorm blij 

met de hulp en kennis van Martin: “Ik had dit er niet bij kunnen doen” Patrick geeft dan ook als tip aan andere scholen mee om te investeren in kunde. “Het kost echt veel tijd en het ontwerp, de praktische taken en de afstemming met de hoveniers hebben gewoon veel aandacht nodig. Een andere tip die hij geeft: “Houd in het ontwerp rekening met praktische zaken. Het is natuurlijk belangrijk dat het mooi is en groen, maar het moet ook veilig zijn voor jonge spelende kinderen en uiteraard ook praktisch. Zo gaat voetballen op kunstgras beter dan in de modder en voor de fietsjes en driewielers is een harde ondergrond toch het prettigste.”

Om het praktisch en financieel overzichtelijk te houden is het plein in fasen aangelegd. In de eerste fase kwam het voetbalveld. De groene kunstgrasmat ligt op een 60 centimeter dikke laag zand, die het water goed vasthoudt. Eromheen ligt een “groene tribune” met o.a. boomstammen waarop gelopen en geklommen kan worden en een kruiptunnel. In fase twee werden de wilgentunnel en de zandbak aangelegd, en kwam er veel beplanting bij.

Leerlingen geven planten water uit de regenton

Drie regentonnen werden geplaatst om het hemelwater op te vangen. “De leerlingen hebben pleinschoonmaakdiensten en gebruiken dan regenwater uit de tonnen om de planten water te geven. Het educatieve aspect vind ik ook erg belangrijk. Zo vroegen de kinderen zich af waarom er regentonnen staan en waar het water wat erin zit vandaan komt. Dat leggen we dan uit. Je kunt kinderen niet vroeg genoeg bewust maken van dit soort zaken.”

Het plein is met de hulp van subsidies en sponsors tot stand gekomen. Naast het Hoogheemraadschap van Delfland, droegen ook Fonds 1818, de gemeente Delft, De Lichtboei, TFI en Stalpaert van der Wiele bij in de kosten. De Papaver schonk een insectenhotel en vogelhuisje en ook de buurt werd betrokken. Zo verkocht de buurtsnackbar slush puppies op het schoolplein en schonk de opbrengst aan de school. De plaatselijke bakker Jan Bronswijk bakte hazelnotenkoekjes en sponsorde met de opbrengsten twee van de bomen die op het plein werden geplant.

Niet geheel toevallig zijn dit Hazelaars geworden. Met het planten van deze bomen is fase twee bijna afgerond (er komt nog een klimboom). In het najaar hoopt de school de derde en laatste fase af te ronden.

Gerelateerde items overslaan

Stimuleringsregeling klimaatadaptatie

Maak je tuin, plein, dak of straat klimaatbestendig!

Vraag subsidie aan

Project Groenblauw schoolplein Petrusschool verbindt buurt

Het nieuwe schoolplein bij de Petrusschool heeft naast wateropvang ook een sociale functie.

Bekijk het project

Project Schoolplein verandert in Duintuin

De Inspecteur S. de Vriesschool bouwt groenblauwe schoolplein geïnspireerd uit de directe omgeving.

Bekijk het project