Groen dak op educatiecentrum ‘t Nest Prinsenbos Naaldwijk

Toen bleek dat het oude gebouw van het educatiecentrum niet meer voldeed, greep de gemeente Westland deze kans met beide handen aan. Het oude pand is vervangen en daarbij is gelijk een groen dak aangelegd. Het groene dak zorgt voor extra waterberging én verkoeling tijdens warme dagen.

Het Prinsenbos in Naaldwijk is een divers natuurgebied met volop recreatiemogelijkheden. Vroeger vond je hier ook het informatiecentrum De Cantharel. Het oude pand was te klein en voldeed niet meer aan de functionele en technische eisen, dus hoog tijd voor vervanging.
 

Circulair en klimaatkrachtig bouwen centraal

Het hele gebouw is op de schop gegaan, behalve de oude fundering dat is hergebruikt. Bij het ontwerpen en tijdens de bouw van het nieuwe pand stond het gedachtegoed van klimaatadaptief- en milieu inclusief bouwen centraal. Dit betekent onder andere dat het milieu en de omgeving zo min mogelijk worden belast.

Qua oriëntatie van het gebouw is gekeken dat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt kan worden van natuurlijk daglicht. En om de binnentemperatuur op peil te houden, heeft de gemeente gekozen voor het groene dak met waterbuffering in combinatie met een warmtepompsysteem dat zorgt voor verwarming én koeling. De stroom wordt onder andere geleverd door de zonnepanelen die op het groene dak liggen.

Aan de dieren is ook gedacht. Zo zijn er onder de overkapping (huis)zwaluwkasten geplaatst en aan de achterzijde een vleermuiskast en drie (gier)zwaluwkasten. Verder vergrijst het pand door de jaren heen met als resultaat dat het gebouw nog meer één wordt met de natuur en de omgeving.

Feestelijke opening met een nieuwe naam

Tijdens de bouw van het nieuwe pand is een prijsvraag uitgeschreven voor het bedenken van een nieuwe naam. Groep 4 van de Pieter van der Plasschool won deze vraag en de toenmalige wethouder van Cultuur opende op zaterdag 14 april 2018 het nieuwe duurzame educatiecentrum. Bij deze opening is ook de nieuwe naam in gebruik genomen: educatiecentrum ’t Nest.

Resultaat

De aanleg van het groene dak kreeg veel positieve reacties. Bezoekers van het educatiecentrum worden zich meer bewust van de klimaatverandering en de mogelijkheden die zij zelf hebben om zich hierop voor te bereiden. Verder groeit het groene dak goed en worden de verschillen tussen de schaduw- en zonkant zichtbaarder. Zo zorgt de schaduwkant voor meer opname van regenwater en ontwikkelt de zonkant zich tot een bonte verzameling van diverse kleuren groen op het dak. Het gebouw zelf begint ook al te vergrijzen zodat het uiteindelijk één wordt met de natuur en omgeving.

Beeldmateriaal: Mooi Rood

Gerelateerde items overslaan

Project Uitbreiding groen dak World Forum The Hague

Het bestaande groen dak van het World Forum The Hague is uitgebreid met een groen dak op de luifel.

Bekijk het project

Project Groene daken-wijkactie Pijnacker-Nootdorp

Wijkactie voor groene daken is een enorm succes en groeit uit tot een gemeentelijke actie.

Bekijk het project