Groenblauwe buitenruimte voor bedrijfspand Big Green Egg

The Big Green Egg is producent van high-end keramische barbecues. Het kantoor in De Lier dat aan Europese importeurs levert heeft een nieuwe buitenruimte die klimaatbestendig is ingericht. Er is zo min mogelijk verharding en zoveel mogelijk groen.

Afvoer van hemelwater

Er is 890m2 verharding toegepast, waarvan 615m2 open grasverharding. Er zijn geen kolken toegepast, hemelwater wordt via de grasverharding op de wegfundering naar de ondergrond of drainage afgevoerd.

De open grasverharding is op de volgende wijze aangebracht:

  • grasverharding, ingeveegd met bomenzand en graszaad
  • 5 cm bomenzand voor een goede voedingsbodem voor het gras
  • worteldoek
  • 20cm lava, fractie 8/16 mm
  • wegendoek
  • drainage, aangesloten op het bestaande riool
  • repac onderlaag 8-30mm zonder 0-fractie voor een optimale waterdoorlatendheid

Praktisch, maar ook klimaatbestendig

Om de hitte verder te reduceren zijn in de buitenruimte vaste planten, bomen en meerstammige heesters aangeplant. De uitbundig bloeiende vaste planten dragen bovendien bij aan een vergroting van de biodiversiteit. Op het bijgebouw is (na het maken van de foto) een groen dak aangelegd. De grote boom in de patio

zorgt voor verkoeling. Deze buitenruimte laat zien dat je óók op een bedrijventerrein een smaakvol ingerichte buitenruimte kan maken die praktisch, maar ook klimaatbestendig is.

Wie werkten er mee?

Adres: Leemolen 80, De Lier
Opdrachtgever: Big Green Egg Europe
Ontwerp gebouw: Team Paul de Vroom + Sputnik
Ontwerp buitenruimte: Buro Bergh
Aannemer buitenruimte: Binder Groenprojecten
Fotografie: Ossip Architectuur Fotografie