Stadstuin getransformeerd tot een groene oase

Begin 2020 verhuisde Evelien Jonkers naar haar nieuwe woning. De achtertuin bestond voor 75% uit tegels en deze lagen zo strak tegen elkaar dat er geen water in de bodem kon lopen. Een mooie aanleiding voor Evelien om de tuin te vergroenen.

Ze verdiepte zich steeds meer in permacultuur, voedselbossen en biodiversiteit, en in februari ging ze op zoek naar een hovenier. Dit bleek nogal een uitdaging te zijn, omdat niet elke hovenier snapte wat zij graag wilde qua eetbare tuin. Ook hadden de hoveniers niet de tijd om langs te komen en het te realiseren voor de zomer. Uiteindelijk kwam Evelien in contact met Arjan Nederhof van Nederhof Hoveniers en die is aan de slag gegaan met de tuin.

Stappen tot uitvoering
Voordat de hovenier aan de slag ging heeft Evelien haar ideeën, wensen, randvoorwaarden en suggesties voor een ontwerp op papier gezet. Haar wensen waren onder andere een eetbare tuin, stevige paden en (waar mogelijk) hergebruik van materialen.
Arjan Nederhof kwam direct met allerlei suggesties om dit zoveel mogelijk te combineren. Het ontwerp is toen in samenspraak verder uitgewerkt.

De groene oase
De ‘nieuwe tuin’ is nu flink groener en veel beter waterdoorlatend. De nieuwe verharding in de tuin is waterpasserend gemaakt door de brede stroken met gravier d’or – een soort split - tussen de tegels. De paden door de tuin zijn ook van gravier d’or of houtsnippers gemaakt. Met de geplaatste regenton geeft Evelien haar planten water. De groene tuin heeft gezorgd voor een boost voor de biodiversiteit en Evelien geniet nu van heel veel soorten planten, vogels, insecten én een egel.

Tips & tricks
Een vriendin vertelde dat zij subsidie kon krijgen voor het vergroenen van haar tuin. Evelien is toen op zoek gegaan of dat in deze regio ook bestond en stuitte op de stimuleringsregeling klimaatadaptatie van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Evelien was al van plan om de tuin aan te pakken, maar dan op kleinere schaal. Door de stimuleringsregeling heeft zij het groter aangepakt: ontharden van de tuin, waterdoorlatende verharding toepassen, plaatsen van een regenton én het inschakelen van een hovenier om de hele tuin in één keer goed te doen.

En mocht je nou zelf aan de slag willen gaan met jouw eigen tuin, dan heeft Evelien nog een advies: ‘Als je in het najaar al weet dat je het volgende jaar je tuin wil laten renoveren, bel dan zo snel mogelijk een hovenier’.

Gerelateerde items overslaan

Project Ook kleine maatregelen dragen bij aan een klimaatadaptieve omgeving

Jo neemt kleine maatregelen om zijn tuin en omgeving klimaatadaptief te maken.

Bekijk het project

Project Groene daken-wijkactie Pijnacker-Nootdorp

Wijkactie voor groene daken is een enorm succes en groeit uit tot een gemeentelijke actie.

Bekijk het project