Daktuinen met Rainwinner bij Binck-Eiland

Tegen het Haagse stadscentrum en Voorburg lag het voormalige terrein van uitgeverij SDU. Het terrein van 8000 m² bestond uit kantoorgebouwen en een bedrijfshal. Het had een sterk industrieel karakter waar klimaatbestendigheid ver was te zoeken. Nu is het gebied getransformeerd tot een klimaatkrachtige en duurzame woonomgeving.

In 2011 was de urgentie om het stedelijk gebied te verduurzamen nog niet zo groot.
Binck Zuid BV - bestaande uit drie ontwikkelaars: 
Local, VORM en BPD - vond het wél een belangrijk thema en ging hiermee aan de slag. Samen met Klimaatkrachtig-partner Bosch & Slabbers en de gemeente Den Haag zijn ze aan de slag gegaan met het 
ontwerpen van een aantrekkelijk en klimaatbestendig plan voor de Binckhorst.

Groen eiland en efficiënt hergebruik regenwater

Het voormalige SDU terrein was een ‘grijs’, onaantrekkelijk en verouderd industriegebied. Binck Eiland is het eerste ontwikkelde gebied van de Binckhorst en is een voorproefje van de komende ontwikkelingen. Bij de herontwikkeling van het gebied staat wonen, werken én de creatie van een duurzame leefomgeving centraal.

Bij de inrichting van het Binck Eiland lag de focus op groen en klimaatadaptie. Boven op de parkeergarage is een bijzondere gezamenlijke daktuin gerealiseerd die openbaar toegankelijk is. Hier ontmoeten bewoners elkaar en kan iedereen genieten van de omgeving. Ook hebben bewoners een privé stuk daktuin die ook zo veel mogelijk groen is aangelegd. De groene omgeving zorgt voor een verkoelend effect tijdens hete zomerdagen en meer biodiversiteit.

Elk huishouden heeft daarnaast ook een ‘Rainwinner’ van SunnyRain Solutions. Dit is een regenwaterschutting waarin 330 liter regenwater van het dak wordt opgeslagen. Bewoners hergebruiken dit regenwater voor de planten in droge periodes!

Succes

Binck Eiland laat zien dat ook op de meest ongunstigste locaties een klimaatbestendige leefomgeving valt te realiseren. Hierbij is het wel belangrijk om de juiste wil, praktische kennis en innovatieve oplossingen te combineren.  

Gerelateerde items overslaan

Project Duurzame binnentuin Elboogstraat

Staedion en Wellant MBO realiseren samen klimaatadaptieve binnentuin waar leerlingen de praktijk kunnen oefenen.

Bekijk het project