Groen in de hoofdrol op de Calandkade

Aan de Haagse Calandkade zijn vijf woontorens gebouwd waarbij groen de hoofdrol speelt. Tussen de torens zijn autovrije speel/-woonstraten aangelegd die direct grenzen aan de voortuinen van de woningen op de begane grond. Verder zijn er gemeenschappelijke daktuinen aangelegd en op alle balkons zijn grote plantenbakken geplaatst. Zo zijn de torens en omliggende daken mooi groen en leefbaar!

Groen in de hoofdrol

De beplanting van de daken is divers met vaste planten, groenblijvende beplanting, hagen en sedum. Op deze manier vormt het een gebalanceerd en gevarieerd geheel. Dit draagt bij aan flora, fauna, biodiversiteit én aan een optimale beleving van de bewoners. De daktuinen zijn aangelegd door Klimaatkrachtigpartner Weverling Groenproviders en in totaal is er wel 900 m2 groen aangelegd.

Watervriendelijk, onderhoudsarm en duurzaam

Tussen de gebouwen kan het goed wam worden. Daarom is er op de daktuinen een irrigatiesysteem aangelegd. Dit systeem zorg ervoor dat de planten voldoende water krijgen en dus niet uitdrogen door de wind én helpt daarmee de omgeving te verkoelen. De dikke, glooiende onderlaag waarin de beplanting is aangebracht fungeert als een grote waterbuffer. De totale waterberging kan oplopen tot wel 36.000 liter!

De gekozen plantensoorten die in dit project zijn gebruikt zorgen ervoor dat al het groen onderhoudsarm en duurzaam is. Ook bij de materiaalkeuze stond duurzaamheid centraal. Zo is voor de speel/-woonstraten gebruik gemaakt van halfverharding zodat het regenwater beter kan worden opgevangen. 
Op de plaatsen waar verharding is toegepast, is de keuze gemaakt voor betontegels die zijn gecertificeerd door NL Greenlabel. Dit betekent dat de tegels zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en dus 100% recyclebaar zijn.

Haagse Woonprijs kers op de taart

Het gebied Laakhaven-West groeide de afgelopen jaren uit tot een moderne en vernieuwende stadswijk waar mensen wonen, werken en recreëren. Het belangrijkste uitgangspunt bij het Caland Dock project was dat iedereen in de zon moest kunnen zitten met uitzicht op het water. Deze kwaliteit is leidend geweest bij het ontwerp van het project.

Begin 2020 zijn de eerste woningen opgeleverd en in november van dat jaar is het project uitgeroepen tot het Beste woongebouw van Den Haag. Met deze titel heeft het project óók de eerste editie van de Haagse Woonprijs gewonnen.

Gerelateerde items overslaan

Project Groen Dakpark Spoorloos

Op de plek waar in 2015 nog perrons en sporen lagen - pal achter het voormalige stationsgebouw - wordt het groene dakpark Spoorloos aangelegd.

Bekijk het project

Project Een bij-vriendelijk groen dak voor het Museon

Museon draagt bij aan 'Nederland Zoemt' met een bij-vriendelijk groen dak.

Bekijk het project